top of page
Writer's pictureJonna Himanen

WIX nettisivualustana (Wix vs. Wordpress)

Päivitetty: 10. tammik. 2022

Moni asiakas toivoo WordPress alustalla toimivia nettisivuja. Hyvin usein siksi, että se on ehdottomasti tunnetuin nettisivualusta, eikä muihin vaihtoehtoihin ole perehdytty. Mikäli vertailu tehdään ainoastaan julkaisujärjestelmän ominaisuuksien ja muokattavuuden perusteella, voittaja on WordPress. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Olen valinnut alustakseni Wixin ja sen toimivuudesta osoituksena on lukuisat tekemäni sivustot.


Se, että WordPressin avulla on mahdollista tehdä parempia sivuja kuin Wixillä ei kuitenkaan tarkoita, että WordPressillä tehdyt sivustot olisivat parempia kuin Wixillä tehdyt.

wix_vs_wordpress

Hyvin usein huomaan, ettei WordPress ole paras vaihtoehto asiakkaalle. Olenkin rakentanut suurimman osan tekemistäni nettisivustoista Wix-alustalla. Näiden kahden alustan suurin ero on siinä, että WordPress on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä ja Wix on ns. kotisivukone.



Tässä kirjoituksessa olen tuonut esille asioita ja perusteluita miksi suosittelen monessa tilanteessa asiakkailleni Wix alustaa.




Sivuston päivittäminen ja turvallisuus


Jokaiseen Wix-sivustoon kuuluu aina ilmainen SSL-salaus (suojaa liikenteen sivuston palvelimen ja kävijän selaimen välillä). Ei tarvitse pelätä hakkerointia tai sitä, että omalla sähläyksellä saisit sivut rikki. Sivusto ei vanhene ja se toimii vaikkei sitä päivittäisi ikinä! WordPress sivuilla päivitykset pitää käydä tekemässä itse ja sivuista pitää ottaa varmuuskopioita säännöllisesti. WordPress sivun ylläpito vaatii siis enemmän aikaa ja siitä saattaa tulla yllättäviä kustannuksia.


Nettisivuprojektin kesto

Isot mainostoimistot käyttävät usein avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmiä (kuten WordPressiä), sillä heillä on erikseen graafikko sekä koodari. Ensin graafikko tekee nettisivuille layoutin jollakin ohjelmistolla - jo tämä itsessään on aikaa vievää hommaa. Tämän jälkeen koodari toteuttaa sivuston toimivaksi, joka vie taas oman aikansa. Wixillä suunnittelen layoutin ja toiminnallisuuden samaan aikaan, eikä erillistä koodausta tarvita.


Sivuston persoonallisuus


Yleinen olettamus Wixin kaltaisista ns. kotisivukoneista on, että niillä rakennetut sivustot ovat aina samanlaisia ja on vain valittava jokin teema ja elettävä sen kanssa. Tämä on kuitenkin harhaluulo. Wix taipuu todella moneen. Ensinäkin, siellä on yli 500 valmista teemaa josta pääsee liikkeelle ja niitä pystyy muokkaamaan todella paljon. Jos haluaa, voi lähteä liikkeelle ihan tyhjältäkin pohjalta. Wixillä on markkinoiden kehittynein drag & drop editori. Kaikista persoonallisimmat sivustot olen rakentanut juuri Wixillä. Mielestäni taas pienen budjetin WordPress sivut ovat usein kuin toistensa kopioita.


Hakukoneoptimointi ja latausnopeus

Wixillä hakukoneoptimointiin on panostettu. Sivut latautuvat nopeasti ja hakukoneoptimoinnin tekeminen on tehty selkeäksi ja helpoksi. SEO-työkalun avulla on helppo muokata otsikkoja, meta-tietoja ja URL-osoitteita. Myös uudelleenohjaukset vanhoilta sivuilta onnistuu näppärästi. WordPress sivuja rakentaessa olen hoitanut saman asian Yoast-lisäosalla, mutta itse pidän Wixin työkalua selkeämpänä, eikä erillisiä lisäosia tarvitse ladata. Kokemuksesta voin sanoa, että Wixillä tekemäni sivut löytyy hyvin Googlen hakutuloksista!

Hinta

Nettisivujen suunnittelun hintaan vaikuttaa moni asia, mutta suurin ero tulee siitä, kun layout ja toiminnallisuus suunnitellaan samaan aikaan, eikä erillistä koodausta tarvita. Wixillä suunnitellut sivut ovat lähes poikkeuksetta edullisemmat, ainakin minun tekemänä.

Wix on suljetun lähdekoodin järjestelmä, jolloin erillistä webbihotellia ei tarvita, vaan houstaus kuuluu pakettiin. Wixin hosting-palvelu on todella hyvä ja luotettava ja hintakaan ei päätä huimaa. Riippuen nettisivusta houstauksen hinta on noin 100-150 € vuodessa.

WordPress sivuun täytyy hankkia itse webbihotelli, joten tässä hinnat voivat vaihdella paljonkin, mutta luotettavasta houstauksesta saa maksaa vähintään saman verran kuin Wixin palvelussa.

Monesti toivotaan, että asiakas pystyy itse päivittämään sivustoon sisältöjä ja kirjoittamaan blogeja. Myös tämä on omasta mielestäni helpompaa Wixillä, kuin WordPressillä ja säästöä tulee myös sitä kautta.


Pähkinän kuoressa:

Valitse Wix, jos haluat tyylikkään helppokäyttöisen kohtuullisen budjetin sivuston, joka toimii aina eikä koskaan kaadu tai hajoa.

Jos sinulla on tavoitteena tehdä esimerkiksi suuri kansainvälinen verkkokauppa, EN suosittele wixiä. Suurimmassa osassa nettisivuprojekteja, joita olen itse tehnyt 6 vuoden aikana, Wix on kuitenkin ollut paras vaihtoehto!



Comments


bottom of page